Hoogsensitief en beter in balans!

Hoogsensitieve mensen staan in de huidige maatschappij voor enorme uitdagingen. Er wordt van je verwacht dat je in staat bent om alle ballen hoog te houden en mee kan gaan in het rappe tempo waarin we leven. Met HSP ben je binnen heel gevoelig. Prikkels zoals opmerkingen, geluiden, beelden en energieën van anderen kunnen bij jou veel sterker binnenkomen. Je voelt je daardoor soms compleet leeggezogen of juist hyper doordat je compleet overprikkeld bent. Om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt is het belangrijk om je energie in balans te brengen met de wereld om je heen.

Allereerst is het fijn om te weten dat je niet de enige bent. Hoogsensitiviteit komt voor bij ongeveer 15 tot 20% van de bevolking (1 op de 5 mensen heeft een vorm van HSP). Het wordt zowel bij kinderen als volwassenen geconstateerd en komt voor bij zowel mannen als vrouwen (50/50%). Het is geen afwijking of stoornis, maar een persoonlijke eigenschap. Als jij en jouw omgeving daarmee om leert gaan, dan kan HSP een zeer positief en waardevol talent zijn!

Hoe weet je of jij hoogsensitief bent?
Heb jij het vermoeden dat jij hooggevoelig bent? Dan kan een HSP test je meer duidelijkheid geven. De test hieronder is ontwikkeld door Elaine Aron. Zij is psycholoog en grondlegster van het begrip HSP en de test geldt wereldwijd als een betrouwbare methode om hooggevoeligheid te meten. Beantwoord voor jezelf de vragen met ‘ja’ als jij jezelf hierin herkent of ‘nee’ als je jezelf hier niet in herkent.

 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 2. Ik kan subtiele geuren, smaken, geluiden en kunstwerken waarnemen en ervan genieten.
 3. Ik word makkelijk overdonderd door fel licht, sterke geuren, grove weefsels en sirenes.
 4. Ik voel me ongemakkelijk in een lawaaiige omgeving.
 5. Ik voel me niet goed met veel drukte om me heen.
 6. Ik schrik gemakkelijk.
 7. Als ik honger heb, heeft dat invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 8. Stemmingen van de mensen om me heen hebben invloed op mij.
 9. Als mensen zich niet op hun gemak voelen in een bepaalde ruimte, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te verbeteren, zoals het licht dimmen of het meubilair verplaatsen.
 10. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.
 11. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 12. Ik bespeur bij mijzelf de behoefte om mij op drukke dagen terug te trekken in bed, in een donkere kamer of een andere plek waar het stil is en ik alleen kan zijn.
 13. Ik heb een rijk gevoelsleven en complexe innerlijke belevingswereld.
 14. Ik kan diep geroerd raken door de kunst of door muziek.
 15. Ik ben erg gewetensvol.
 16. Ik voel me opgejaagd als ik in korte tijd veel moet doen.
 17. Ik raak geïrriteerd als iemand mij te veel dingen en tegelijk wil laten doen.
 18. Ik doe erg mijn best om geen fouten te maken of dingen te vergeten.
 19. Ik kijk nooit naar gewelddadige films of tv-programma’s.
 20. Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk.
 21. Het vermijden van situaties die mij van streek maken of belasten, heeft bij mij een hoge prioriteit.
 22. Als iemand mij op de vingers kijkt of als ik met iemand moet wedijveren, dan zijn mijn prestaties veel minder dan gewoonlijk.
 23. Als kind werd ik door mijn ouders en leraren gevoelig of verlegen gevonden.

Voor elke vraag die je met ‘ja’ hebt beantwoord, krijg je 1 punt. Tel deze punten bij elkaar op en kijk hieronder in hoeverre je hooggevoelig bent.

0-7 punten

Je bent waarschijnlijk geen HSP-er. Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou kan het zijn dat je wel hoogsensitief bent.

8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in sensitiviteit. Je bent waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet hoogsensitief. Dat kan een groot voordeel zijn omdat je wel veel dingen aan kan voelen, maar niet de problemen hebt die de hoogsensitieve mensen hebben.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoog sensitief (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuanceverschillen dan de meeste andere mensen. Het kan nut hebben om een boek te lezen over hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid of kennis te maken met andere HSP-ers. Het kan zijn dat je heel veel herkent en daardoor bewuster wordt van deze eigenschap.

En nu? Goede informatie en begeleiding kunnen jou helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van jouw gevoelige talent. In mijn praktijk begeleid ik veelal hooggevoelige vrouwen bij deze ontdekkingstocht. Ik maak daarbij gebruik van edelsteentherapie, visualisatie en praktische oefeningen. Lees hier wat anderen over mij zeggen >>

Wil jij ook beter in balans komen? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken een GRATIS online ontspanningssessie in jouw mailbox!

JA, IK MELD MIJ NU AAN >>

Liefs,

Anneloes

0 reacties